weblogoOp 2 november vindt de conferentie: Engineering Smart Cities of the Future in de aula van de TU Delft plaats. Deze conferentie wordt georganiseerd door AcTI (Netherlands Academy of Technology and Innovation).

Smart Cities trekken veel belangstelling; er wordt over gepubliceerd en er worden symposia en conferenties over gegeven. Als ontwerpers uit de bouwkundige hoek hebben we in de afgelopen decennia de duurzaamheidsgolf doorstaan; nu is de beurt aan de digitaliseringsgolf. Die digitalisering wordt gestimuleerd door de ICT industrie en heeft als doel het leven efficiënter te maken. Dat lukt best in een aantal opzichten. Wellicht zullen we dankzij de informatiestromen en voorspellingen t.b.v. het verkeer het file probleem leren te vermijden, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook nadelen zoals de aantasting van onze privacy en het waanbeeld van ‘Big Brother is watching You’. De individualisering die wordt  ingezet door de sociale media (van communicatie) en de informatisering van het internet zullen het gedrag van mensen gaan beïnvloeden. Denk maar aan de verjaardagsparty in Haren in 2012. Hoe kunnen de emotioneel vragende burgers die hun reacties kunnen accelereren via de digitale media in evenwicht gehouden worden. Is bijna meer een zaak voor burgermeester dan van architecten en stedenbouwers.

Toch is het voor ons interessant om te zien hoe de driehoek STAD / BURGERS / INFORMATISERING, er in de toekomst uit zal zien. De stad ‘Cities’, worden langzaam ontwikkeld, zijn grotendeels present en dienen misschien te worden aangepast. Gebouwen en infra kunnen wellicht efficiënter worden benut door en voor bewoners en verkeer. Bewoners en hun gedrag zijn beïnvloedbaar door α, β en γ aspecten. In de toekomst zal dat sneller en anders gaan dan we gewend waren. Hoe weet ik niet het is de moeite waard deze complexe puzzel, deze wiskundige vergelijking met veel te veel variabelen, te verkennen om eerder te kunnen zien wat de toekomst brengen kan. Zo houdt de troika City, People & ICT nog een aantal verassingen voor onze toekomst verborgen waar we graag kennis mee maken.